בישול ואפייה עם קשישים היא פעילות מהנה ומשמעותית שמציעה שפע יתרונות למשתתפים, והיא גם דרך לחזק קשרים ולהגדיל את ההנאה משעות הפנאי. הנה מספר יתרונות שניתן להפיק מפעילות במטבח עם קשישים:
שיפור מיומנויות מוטוריות עדינות: תהליכי הלישה, חיתוך, ערבוב והקצפה עובדים על שיפור מיומנויות המוטוריקה העדינה, מה שיכול להיות חשוב במיוחד למבוגרים.
חיזוק קוגניטיבי: אפשר לבקש מהקשיש.ה לספר על תבשיל או מאפה שהיא זוכרת מבית ההורים. לרשום את המתכון על דף, לרשום את המצרכים הנדרשים וגם את כלי המטבח הנדרשים. תכנון המתכון, מדידת המצרכים והקפדה על זמני האפייה והבישול דורשים פעילות קוגניטיבית מורכבת, דבר שעשוי לתרום לשיפור התפקוד הקוגניטיבי.
פעילות חברתית וחיזוק קשרים: אפייה משותפת עם בני משפחה, חברים או בני זוג היא פעילות חברתית מהנה שמספקת הזדמנות ליצור זיכרונות ולחזק קשרים בין-דוריים, בשעת הבישול או האפייה, אפשר לבקש מהקשיש לספר על התבשיל מבית ההורים, או מהבית שלה עם בני המשפחה, ליצור סביב זה שיח.
שיפור מצב רוח: העיסוק באפייה, הריחות הנפלאים והסיפוק מהתוצאה הסופית יכולים לתרום לשיפור מצב הרוח והתחזקות התחושה הכללית של בן האדם המבוגר. אפשר להשמיע מוסיקה שהיא אוהבת ולשיר תוך כדי, מרומם את מצב הרוח.
העצמה וביטחון עצמי: הצלחה באפייה והכנת מאכלים טעימים מעניקים תחושת הישג וביטחון עצמי, בעיקר כשניתן לשתף את התוצאות עם אחרים. אפשר לתכנן לקראת בוא הילדים והנכדים מאכל או מאפה שהקשישה תכין ותשים על השולחן, נותן הרגשת גאווה ושמחה שגם אני תורמת לארוחה.
קידום בריאות פיזית: אפייה מספקת הזדמנות לבחירה במרכיבים בריאים וכך לקדם תזונה מאוזנת יותר.
חיזוק הזיכרון: פעילות כמו אפייה, שמערבת שלבים שונים ותנאים שצריך לזכור, עשויה לסייע בשימור וחיזוק יכולות הזיכרון.
יצירתיות: ישנה אפשרות לשחק עם מתכונים, להוסיף ולשנות בהתאם לטעם ולרצון, מה שמגרה ומפתח את היצירתיות.
שיתוף והענקה: הכנת מנות במטבח יכולה לעודד תחושת נתינה ושיתוף, בעיקר בעת חלוקת המזון המוכן עם קרובים, חברים או שכנים.
תחושת זמן ומקום: האפייה מקיפה אותנו בניחוחות ובזיכרונות מתוקים יכולה לחבק אותנו באווירה של נוסטלגיה ולהציע תחושת זמן ומקום נעימה ומרגיעה.
תרגול קשב וריכוז: מעקב מדויק אחר מתכון ויכולת ההקפדה על הוראות וצפייה בתוצאות המדויקות מסייעים בתרגול קשב, ריכוז ודייקנות.
תמיכה רגשית: שיתוף פעולה בין מבוגר למבוגר אחר או למישהו צעיר יותר פעולה יכולה לייצר תחושת חיבור רגשי ותמיכה הדדית, אפשר להציע לנכדים ונכדות פעילות עם סבא וסבתא.
אם מחפשים דרך חדשה ומהנה לבלות זמן משמעותי יחד עם מבוגר, האפייה יכולה להיות בחירה מושלמת שמציעה מגוון יתרונות פיזיים, נפשיים וחברתיים.
מתכון למרק ירקות
חומרים:
2 בצלים
4 שיני שום
1 קישוא
3 גזרים
1 פלפל ירוק
1 גמבה אדומה
2 תפוחי אדמה
1/2 כוס שעועית לבנה/אדומה
חופן פטרוזיליה, שמיר
סלרי שורש ועלים
תבלינים:
1 כפית שטוחה מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
1 כפית כורכום
1 כף שמן לטיגון
ציוד נדרש:
קרש חיתוך
סכין חדה
קולפן
מסננת
סיר
קערה
כף עץ
מצקת
אופן ההכנה:
1. ערב לפני משרים את השעועית בקערת מים.
2. מקלפים את השום ואת הבצלים וחותכים קטן, שמים בצד.
3. מקלפים את הירקות וחותכים לקוביות קטנות: קישוא, גזר, תפוחי אדמה, פלפל ירוק וגמבה.
4. לוקחים סיר שמים בו 1 כף שמן, מדליקים את הגז ומוסיפים את השום והבצל, מאיידים מספר דקות.
מוסיפים את השעועית ומטגנים מספר דקות.
מוסיפים את כל התבלינים.
5. מוסיפים לסיר את כל הירקות החתוכים, מערבבים ומוסיפים מים עד שיכסו את כל הירקות.
מבשלים לפחות 30 דקות ועד שהשעועית רכה.
6. לוקחים את הפטרוזיליה, שמיר והסלרי קוצצים דק.
7. כשהמרק מוכן מוסיפים אותם לסיר.
טועמים ואם צריך מוסיפים תיבול.
בהצלחה